Tuesday, July 16, 2013

Resepi : Daging Kicap Resepi Temurun

Salam Ramadan ke 7.

Semalam cergas betul MN masak menu berbuka puasa. Berbagai-bagai. Hehe. Syukur Alhamdulillah. Semoga Allah berkati amalan kita di bulan puasa kali ini.

Menu paling saya lama tak buat ialah daging masak kicap. Biasa dengar kan, tapi resepinya pelbagai. Betul tak?
Okay. MN akan kongsi resepi mak yang bagi MN sangat sedap. Boleh ratah begitu sahaja.

Bahan-bahan:
Daging batang pinang dalam 200 - 300 gram (potong nipis tapi jangan terlalu nipis)
*perapan daging :
Kicap ikut rasa
Sos tiram 1 sudu besar
Serbuk kunyit sikit

Perap daging dengan perapan biar 2-3 jam. Ready by tengahari, petang boleh masak.

Bahan tumis:
Bawang merah 4 biji hiris
Bawang putih 3 biji hiris
Halia hiris setengah inci

Bahan lain:
Kentang potong macam wedges tapi nipis kan ye senang masak
*Goreng kentang sekejap pomboleyyy
Kacang panjang ikut suka
Bawang besar hiris tebal ya

Cara-caranya:

1 Goreng daging dengan minyak sedikit. Goreng hingga takde air dalam kuali tu. Empuk kiranya. Akan nampak minyak yang timbul.

2 Ketepi daging. Masukkan bawang merah putih halia dalam minyak goreng daging tadi. Tumis sampai naik bau harum...

3 Masuk daging, kemudian kicap. Masuk kentang. Kacau rata. Bubuh sikit air jika nak ada kuah. Masuk kacang panjang. Biar didih. Kuah akan jadi agak pekat.

4 Akhir masuk bawang besar masak hingga bawang layu sikit. Angkat hidang makan!

Sekian...

-MommyNana-

No comments:

Post a Comment