Wednesday, June 26, 2013

Alergik Juga Rupanya

Salam...

Semalam petang, Yasirah tiba-tiba garu dan naik gatal dan merah di bahagian leher dan tangannya sikit. Saya syak sebab susu dan oat yang saya beri sedikit kepada dia. Hmm. Apalagi, terus buka baju dia dan mandikan dia. Kesian tengok. Dan, tahulah saya yasirah tak boleh makan oat atau susu lembu biasa.

Anak-anak saya ada alergik, dari Afiqah hingga Umar. Paling teruk Umar. Alergi habuk, bulu kucing dan akan bersin sampai merah mata menahan gatal. Alergi Afiqah, ada kaitan seperti Umar. Tapi tidak seteruk Umar. Ada buahan tertentu yang tak boleh di makan.

Seingat saya buah anggur, oren, dan prune. Naik umur 5 tahun alergik Afiqah kurang dan sekarang nampaknya tiada lagi. Tinggal Umar dengan Yasirah untuk di pantau. Orang kata mencegah lebih baik dari mengubati. Sebagai ibu bapa, jangan ambil mudah bab makan anak-anak. Boleh cuba sikit, untuk kita pastikan alergi anak kita. Jangan main sumbat je.

Yasirah saya dapat tahu dia alergik pada keju. Pernah beri sikit, terus naik merah bibir dia. Bahan tenusu atau dairy product memang di jauhkan dari dia buat masa ni.

Pastikan ibu-ibu, susui anak anda dengan susu ibu hingga dua tahun. In shaa Allah. Kuat mereka melawan sakit yang datang dengan izin Allah swt.

P.S. Alergik kadangkala boleh bawa kesan yang bahaya. Rujuk pakar untuk kepastian dan jangan assume sendiri. ;-)

No comments:

Post a Comment